zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Ciasto czarno-białe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne ciasto z masą budyniową i karmelem

Ciasto czarno-białe

Składniki:

Ciasto czarno-białe

 

  • CIASTO KAKAOWE:
  • 6 jaj
  • 4 łyzki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • CIASTO KRUCHE:
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 125g margaryny lub masła
  • 100g gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 szlkanki mleka
  • 200g masła
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka cukru
  • BITA ŚMIETANA:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 op. śnieżki
  • 1 op.śmietanfixu
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Sposób przygotowania:

Ciasto czarno-białe
Puszkę z mlekiem włożyć do garnka,zalać wodą i gotować ok.2 godziny.Wystudzić. CIASTO KAKAOWE: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno (nie wyłanczając miksera) dodajemy cukier,żółtka,kakao,olej,makę i proszek do pieczenia.Pieczemy ok.20min. w temp.170*C.Po upieczeniu i ostudzeniu dzielimy na dwie części. (możemy ciasto podzielic na dwie części i każdą upiec osobno) CIASTO KRUCHE: Na stolnice wysypujemy mąkę dodajemy masło i siekamy,następnie dodajemy żółtka,cukier,smietanę i proszek do piecaenia i ugniatamy na jednolitą masę.ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem i pieczemy ok.15-20min. w temp.180*C. MASA BUDYNIOWA: Budynie ugotować w 2 szklankach mleka dodając cukier.Po ugotowaniu wystudzić.Masło utrzeć dodając wystudzony budyń. BITA ŚMIETANA: Zimną śmietanę ubić dodając cukier,śnieżki i śmietanfix. PRZEŁOŻENIE CIASTA: ciasto kakaowe,karmel (powstały z gotowanego mleka w puszce),ciasto kruche,masa budyniowa,ciasto kakaowe,bita śmietana.Udekorować wg. własnego pomysłu.