kacharoj

kacharoj

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Ciasto czekoladowa na sposób angielski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to przepis, który znalazłam w książeczce dołączonej do robota kuchennego i postanowiłam go wypróbować. Wyszło świetnie!

Ciasto czekoladowa na sposób angielski

Składniki:

Ciasto czekoladowa na sposób angielski

 

  • 4 jajka
  • 225g drobnego cukru
  • 2 krople esencji waniliowej
  • 150g ciemnej czekolady (70%)
  • 125g masła (najlepsze niesolone)
  • 50ml wody
  • 25g mąki
  • 50g mielonych migdałów
  • cukier puder lub kakao do posypania ciasta
  • bita śmietana do podania

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowa na sposób angielski
Ubić jajka, cukier i esencję waniliową na puszystą masę.W międzyczasie pokruszoną czekoladę, masło i wodę włożyć do dużej miski.Miskę umieścić na garnku z gotująca wodą i rozpuścic bez mieszania składników.Gdy wszystko sie rozpusci delikatnie wymieszac.Używając metalowej łyżki delikatnie dodac krem jajeczny do czekoladowego.Następnie dodac mąke i migdały.Wymieszać.Wlać masę do tortownicy o srednicy 18 cm i piec w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 20 min. Ciasto po wyjęciu z piekarnika powinno byc wilgotne po środku, a chrupIce z brzegu.