WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto czekoladowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i proste ciasto czekoladowe które na pewno zachwyci domowników i gości. Polane polewą czekoladową będzie idealnym deserem po obiedzie.

Ciasto czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe

Ciasto

  • 100 g margaryny
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 0,5szkl. zimnego mleka
  • 3 jajka
  • 1szkl. cukru
  • 1szkl i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa

  • 60 g margaryny
  • 3 łyżeczki kakao naturalnego
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe

Ciasto

W rondlu roztopić margarynę z czekoladą a następnie wymieszać je z mlekiem i odstawić do wystudzenia. Jajka wbić do miski i ubić je z cukrem. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Mąkę z proszkiem przesypać do ubitych jajek i wymieszać łyżką. Dodać masę czekoladową i ponownie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.

Piec do suchego patyczka w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić.

Składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać ciągle mieszając aż wszystko się roztopi i połączy. Gorącą polewą polać wystudzone ciasto.

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe po oblaniu polewą czekoladową
Ciasto czekoladowe
Polewa domowa czekoladowa przygotowana w rondelku
Ciasto czekoladowe
Surowe ciasto czekoladowe przed przelaniem do tortownicy
Ciasto czekoladowe
Jajka ubite z cukrem przed połączeniem z pozostałymi składnikami