motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto czekoladowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Ciasto czekoladowe.

Składniki:

Ciasto czekoladowe.

 

  • 2 tabliczki czekolady
  • 10 łyżek mąki
  • 10 dkg cukru
  • 5 łyżek masła
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa;
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 śnieżka
  • 5 łyżek cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Następnie dalej ucierając dodajemy roztopioną czekoladę. Później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu ubitą pianę. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni ok. 30 min. MASA; Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i śnieżką. Na upieczone ciasto rozkładamy ubitą śmietanę.