Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe na słonej bazie
Miksujemy suche składniki na spód. Następnie dodajemy smalec i masło orzechowe oraz żółtka. Miksujemy do momentu aż ciasto zacznie się zbijać w kulę. Wtedy przekładamy do miski lub na blat i wyrabiamy ręcznie. Jeśli masa jest byt sucha dodajemy po łyżce wody. Gdy masa jest plastyczna rozwałkowujemy, wycinamy krążek wielkości spodu tortownicy, a z reszty paski do wyłożenia boków. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem, wstawiamy do lodówki aby schłodzić. Kakao przesiewamy aby nie miało grudek, czekoladę bardo drobno łamiemy, dodajemy kawę i rozprowadzamy z wrzątkiem. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny i oliwą. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce chłodnego kakao, gdy się dobrze rozprowadzi dodajemy suche składniki. Spód podpiekamy 10 min w 200 stopniach, wyjmujemy i na lekko ostudzony spód wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 30 min. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
bemar