Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ciasto czekoladowe na słonej bazie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jestem zadowolona z wypieku, efekt końcowy to…kruchy, delikatnie słony, lekko orzechowy spód i słodka, wilgotna mocno czekoladowa góra. Raj dla podniebienia.

Ciasto czekoladowe na słonej bazie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe na słonej bazie

 

  • Spód:
  • szklanka mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki smalczyku Smakowita Pajda
  • 2 takie same łyżki masła orzechowego
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki sody
  • zimna woda
  • Ciasto:
  • 120 g oliwy z oliwek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g kakao z wiatrakiem
  • łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 125 g wrzącej wody
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 120 g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 120 g cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe na słonej bazie
Miksujemy suche składniki na spód. Następnie dodajemy smalec i masło orzechowe oraz żółtka. Miksujemy do momentu aż ciasto zacznie się zbijać w kulę. Wtedy przekładamy do miski lub na blat i wyrabiamy ręcznie. Jeśli masa jest byt sucha dodajemy po łyżce wody. Gdy masa jest plastyczna rozwałkowujemy, wycinamy krążek wielkości spodu tortownicy, a z reszty paski do wyłożenia boków. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem, wstawiamy do lodówki aby schłodzić. Kakao przesiewamy aby nie miało grudek, czekoladę bardo drobno łamiemy, dodajemy kawę i rozprowadzamy z wrzątkiem. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny i oliwą. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce chłodnego kakao, gdy się dobrze rozprowadzi dodajemy suche składniki. Spód podpiekamy 10 min w 200 stopniach, wyjmujemy i na lekko ostudzony spód wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 30 min. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowe na słonej bazie
Gdy z ciasta da się swobodnie zrobić kulę to znak, że można je wałkować.
Ciasto czekoladowe na słonej bazie
Najpierw wycinamy krążek wielkości spodu tortownicy, u mnie to 24 cm.
Ciasto czekoladowe na słonej bazie
Tak przygotowany słony spód wstawiamy do lodówki.
Ciasto czekoladowe na słonej bazie
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem i gotowe.