Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe przekładane bitą śmietanąETAP 1:
Do miski wsypałam wszystkie sypkie składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę kakao, cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli, wymieszałam.
ETAP 2:
W drugim pojemniku wymieszałam składniki mokre: olej, jogurt i jajka.
ETAP 3:
Następnie połączone składniki mokre wlałam do miski ze składnikami suchymi.
Całość wymieszałam trzepaczką do połączenia składników i przelałam do tortownicy o średnicy 24 cm.
ETAP 4:
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po ostudzeniu odkroiłam górną część ciasta. Śmietanę ubiłam z cukrem (ilość wg upodobań) i rozłożyłam na spodzie ciasta. Na śmietanie rozłożyłam borówki, docisnęłam górną częścią ciasta.
ETAP 5:
Czekoladę z masłem stopiłam w kąpieli wodnej, wylałam na ciasto i posypałam kolorowanym cukrem.