dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Ciasto czekoladowe przekładane bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto czekoladowe przekładane bitą śmietaną z borówkami i polewą czekoladową.

Ciasto czekoladowe przekładane bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto czekoladowe przekładane bitą śmietaną

 

  • 25 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • Szczypta soli
  • Niepełna szklanka oleju
  • Szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • Szklanka śmietanki kremówki
  • 2 -3 łyżki cukru pudru
  • ¾ szklanki borówki amerykańskiej
  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe przekładane bitą śmietaną

ETAP 1:

Ciasto czekoladowe przekładane bitą śmietaną
Wszystkie suche składniki wsypane do miski.

Do miski wsypałam wszystkie sypkie składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę kakao, cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli, wymieszałam.

ETAP 2:

Ciasto czekoladowe przekładane bitą śmietaną
Wszystkie mokre składniki wymieszane w osobnym naczyniu.

W drugim pojemniku wymieszałam składniki mokre: olej, jogurt i jajka.

ETAP 3:

Ciasto czekoladowe przekładane bitą śmietaną
Połączone składniki suche i mokre - nie ma konieczności długiego i dokładnego mieszania.

Następnie połączone składniki mokre wlałam do miski ze składnikami suchymi.
Całość wymieszałam trzepaczką do połączenia składników i przelałam do tortownicy o średnicy 24 cm.

ETAP 4:

Ciasto czekoladowe przekładane bitą śmietaną
Upieczone ciasto przekrojone i przełożone ubitą śmietaną i borówkami.

Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po ostudzeniu odkroiłam górną część ciasta. Śmietanę ubiłam z cukrem (ilość wg upodobań) i rozłożyłam na spodzie ciasta. Na śmietanie rozłożyłam borówki, docisnęłam górną częścią ciasta.

ETAP 5:

Ciasto czekoladowe przekładane bitą śmietaną
Ciasto polane czekoladą i posypane cukrową posypką.

Czekoladę z masłem stopiłam w kąpieli wodnej, wylałam na ciasto i posypałam kolorowanym cukrem.