Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe przekładane kremem
Margarynę trzymaną w temperaturze pokojowej ucieram z solą, cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Kakao rozpuszczam w ½ szklanki gorącej wody. Mąkę pszenną mieszam z sodą. Do utartej margaryny na przemian dodaję kakao, wsypuję mąkę i wbijam jajka. Cały czas mieszam, aby powstała masa była jednolita. Na koniec wlewam maślankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na 3 części. Wylewam na okrągłą blachę i piekę w temperaturze 170°C około 30 minut. Upieczone 3 placki studzę. Zabieram się za krem. W rondelku na małym ogniu łączę mleko skondensowane z margaryną. Dokładnie mieszam i podgrzewam do momentu zagotowania. Gotuję do lekkiego zgęstnienia masy. Wsypuję posiekane i sparzone wrzątkiem orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Krem intensywnie mieszam, aby składniki dokładnie się wymieszały. Na upieczone placki czekoladowe nakładam krem. Dokładnie rozsmarowuję na całej powierzchni placka. Przykrywam kolejnym plackiem czekoladowym i powtarzam czynności. Zużywam wszystkie 3 placki. Wierzch ciasta okraszam polewą czekoladową zrobioną z rozpuszczonej gorzkiej czekolady w odrobinie mleka (ilość mleka dopasowujemy do pożądanej gęstości polewy, ja wlałem około 20-30 ml). Smacznego.