aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 482]

Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne, lekkie, puszyste, miękkie i bardzo smaczne ciasto o posmaku cynamonu z delikatna jak puch masą!!!

Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami

Składniki:

Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 i ¼ szkl mąki
  • 1 i ¼ szkl cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 75 g startej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kawowa:
  • 660 ml śmietanki
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 120 ml wrzątku
  • Poncz:
  • 150 ml mocnej, słodkiej kawy
  • Polewa:
  • 1 czekolada
  • 8 łyżek mleka
  • Dodatkowo:
  • 3 banany
  • pół cytryny
  • pisaki cukrowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami
Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem ja jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy wodę i olej. Mąkę łączymy z kakao, cynamonem, startą na dużej tarce czekoladą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łyżką . Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na pół. Masa kawowa: Żelatynę łączymy z kawą i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę oraz serek mascarpone miksujemy do chwili aż się połączą i utworzą sztywną masę (sztywniejszą niż bita śmietana). Następnie dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i ponczujemy ponczem przygotowanym z podanych składników. Wykładamy na niego połowę masy kawowej, a na niej układamy pokrojone w grube plasterki i skropione sokiem z cytryny banany. Na banany wykładamy drugą warstwę kremu i przykrywamy naponczowanym biszkoptem. Lekko dociskamy i chłodzimy. Polewa: Połamaną czekoladę łączymy z mlekiem i rozpuszczamy na ogniu do powstania gładkiej i jednolitej masy, którą dekorujemy wierzch ciasta. Gdy polewa zastygnie pisakami cukrowymi malujemy na niej serca.