Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami
Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem ja jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy wodę i olej. Mąkę łączymy z kakao, cynamonem, startą na dużej tarce czekoladą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łyżką . Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na pół. Masa kawowa: Żelatynę łączymy z kawą i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę oraz serek mascarpone miksujemy do chwili aż się połączą i utworzą sztywną masę (sztywniejszą niż bita śmietana). Następnie dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i ponczujemy ponczem przygotowanym z podanych składników. Wykładamy na niego połowę masy kawowej, a na niej układamy pokrojone w grube plasterki i skropione sokiem z cytryny banany. Na banany wykładamy drugą warstwę kremu i przykrywamy naponczowanym biszkoptem. Lekko dociskamy i chłodzimy. Polewa: Połamaną czekoladę łączymy z mlekiem i rozpuszczamy na ogniu do powstania gładkiej i jednolitej masy, którą dekorujemy wierzch ciasta. Gdy polewa zastygnie pisakami cukrowymi malujemy na niej serca.
Mniam1
gosiapiotrek23
zbysiowa
misia5