iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie dwa ciasta w jednym bo jabłecznik i sernik, ale moim zdaniem to połączenie idealne, kwaskowe jabłka dające wilgoć dla ciasta i puszysty ser.

Sernik z jabłkami

Składniki:

Sernik z jabłkami

ciasto:

masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku na serniki
  • 120 gram masła
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 jajka

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik z jabłkami
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz żółtka jajek ( białka zostawiamy do masy serowej). Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny.

Na masę serową utrzeć w misce masło z cukrem do utartego kremu dodawać porcjami ser na zmianę z żółtkami jajek i proszkiem budyniowym oraz jogurtem,cały czas ucierać. Białka z masy serowej i białka co zostały z ciasta ubijamy na sztywno i po ubiciu delikatnie łączymy z masą serową. 

Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto po schłodzeniu rozwałkować na dnie formy i zapiec w temp. 190 st około 15 minut do momentu zrumienienia.

Jabłka wykładamy równą warstwą na podpieczone ciasto, następnie wylewamy masę serową i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, pieczemy około 50 minut po upieczeniu studzimy w wyłączonym i uchylonym piekarniku. 

Wierzch ciasta można dodatkowo polać lukrem.

Tagi:

sernik jabłka