Sposób przygotowania:
Sernik z jabłkami
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz żółtka jajek ( białka zostawiamy do masy serowej). Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny.
Na masę serową utrzeć w misce masło z cukrem do utartego kremu dodawać porcjami ser na zmianę z żółtkami jajek i proszkiem budyniowym oraz jogurtem,cały czas ucierać. Białka z masy serowej i białka co zostały z ciasta ubijamy na sztywno i po ubiciu delikatnie łączymy z masą serową.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto po schłodzeniu rozwałkować na dnie formy i zapiec w temp. 190 st około 15 minut do momentu zrumienienia.
Jabłka wykładamy równą warstwą na podpieczone ciasto, następnie wylewamy masę serową i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, pieczemy około 50 minut po upieczeniu studzimy w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
Wierzch ciasta można dodatkowo polać lukrem.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny.
Na masę serową utrzeć w misce masło z cukrem do utartego kremu dodawać porcjami ser na zmianę z żółtkami jajek i proszkiem budyniowym oraz jogurtem,cały czas ucierać. Białka z masy serowej i białka co zostały z ciasta ubijamy na sztywno i po ubiciu delikatnie łączymy z masą serową.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto po schłodzeniu rozwałkować na dnie formy i zapiec w temp. 190 st około 15 minut do momentu zrumienienia.
Jabłka wykładamy równą warstwą na podpieczone ciasto, następnie wylewamy masę serową i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, pieczemy około 50 minut po upieczeniu studzimy w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
Wierzch ciasta można dodatkowo polać lukrem.
SylaUla