cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Miodownik z kremem kajmakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miodownik przełożony masą kajmakową, obsypany wiórkami kokosowymi - prosty deser, który uda się każdemu. Bardzo słodki, najlepiej smakuje na drugi dzień.

Miodownik z kremem kajmakowym Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Miodownik z kremem kajmakowym

Placki miodowe

Masa kajmakowa

  • 1 puszka mleka słodzonego zagęszczonego
  • 200 g masła

Dekoracja

  • pół szklanki wiórek kokosowych

Nasączenie

  • 50 ml wody
  • 10 ml rumu

Sposób przygotowania:

Miodownik z kremem kajmakowym

Przygotowanie placków miodowych

Miodownik z kremem kajmakowym
Rozwałkowany placek miodowy gotowy do pieczenia (tortownica o średnicy 21 cm).

W rondlu rozpuszczamy miód wraz z cukrem, następnie dodajemy rum, mleko i masło i mieszamy aż się rozpuści. Zestawiamy z ognia, dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy zawartość rondla, wszystko mieszamy i formujemy w kulę. Ciasto dzielimy na 7 części.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (grzałka górna i dolna). Ciasto wałkujemy na placki, wykładamy je na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę, każdy pieczemy przez ok. 6 minut (nie dłużej).

Nasączanie placków

Miodownik z kremem kajmakowym
Placek miodowy - każdy nasączamy wodą z rumem.

Wodę mieszamy z rumem i nasączamy nią każdy placek.

Masa kajmakowa

Mleko w zamkniętej puszce umieszczamy w garnku, zalewamy wodą aż puszka będzie całkowicie zanurzona, gotujemy przez 3 godziny. Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia.

Gotowy kajmak wyjmujemy z puszki. Masło ucieramy mikserem, łączymy z kajmakiem dokładnie mieszając.

Przekładanie miodownika

Miodownik z kremem kajmakowym
Miodowe placki smarujemy kremem kajmakowym.

Każdy placek smarujemy masą kajmakową układając je na sobie jak tort. Kremem smarujemy także boki (mój miodownik nie ma posmarowanych boków, ponieważ jakiś łasuch wyjadł masę :)) i wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Odstawiamy. Miodownik najlepiej smakuje na drugi dzień i przez długi okres czasu zachowuje świeżość.