Sposób przygotowania:
Miodownik z kremem kajmakowymPrzygotowanie placków miodowych
W rondlu rozpuszczamy miód wraz z cukrem, następnie dodajemy rum, mleko i masło i mieszamy aż się rozpuści. Zestawiamy z ognia, dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy zawartość rondla, wszystko mieszamy i formujemy w kulę. Ciasto dzielimy na 7 części.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (grzałka górna i dolna). Ciasto wałkujemy na placki, wykładamy je na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę, każdy pieczemy przez ok. 6 minut (nie dłużej).
Nasączanie placków
Wodę mieszamy z rumem i nasączamy nią każdy placek.
Masa kajmakowa
Mleko w zamkniętej puszce umieszczamy w garnku, zalewamy wodą aż puszka będzie całkowicie zanurzona, gotujemy przez 3 godziny. Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia.
Gotowy kajmak wyjmujemy z puszki. Masło ucieramy mikserem, łączymy z kajmakiem dokładnie mieszając.
Przekładanie miodownika
Każdy placek smarujemy masą kajmakową układając je na sobie jak tort. Kremem smarujemy także boki (mój miodownik nie ma posmarowanych boków, ponieważ jakiś łasuch wyjadł masę :)) i wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Odstawiamy. Miodownik najlepiej smakuje na drugi dzień i przez długi okres czasu zachowuje świeżość.