iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki deser często robię dla mojej rodziny, bo uwielbiamy aromat kawowy. Ciasto jest puszyste i pyszne.

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Biszkopt

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki oleju.

Masa

  • 1 litr śmietany kremówki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 serki homogenizowane,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 2 szklanki mocnej kawy,
  • 2 łyżki likieru kawowego.

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

ETAP 1:

Białka należy ubić na sztywno, dodawać podczas ubijania porcjami cukier. Gdy piana jest sztywna to wrzucamy po jednym żółtku ubijając dalej. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, dodajemy do masy, wlewamy też olej. Masę należy przełożyć do blaszki 30 cm dł. następnie pieczemy placek przez 40 min. w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwie części.

Należy ubić śmietanę z cukrem pudrem, a potem dodać serki. W małej ilości wody rozpuszczamy żelatynę.

Kawę mieszamy z likierem i nasączamy placki. Należy przełożyć je kremem. Następnie rozpuszczamy czekoladę i dekorujemy ciasto.

Chłodzimy kilka godz.