Sposób przygotowania:
Placek porzeczkowyETAP 1:
Kakao oraz 3 łyżki cukru należy rozpuścić w 4 łyżkach wody, następnie dodajemy olej, doprowadzamy wszystko do zagotowania, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijmy na sztywno z pozostałością cukru, następnie dodajemy po żółtku ubijając ciągle. Mąkę należy połączyć z proszkiem i przesiać do masy. Dodajemy następnie masę z kakao.
Wszystko przekładamy do blaszki, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia (dł. blaszki 30 cm). Pieczemy biszkopt przez 30 minut w temp. 170 stopni, a gdy wystygnie to dzielimy na dwie części.
Śmietanę należy ubić z cukrem pudrem, następnie dodajemy do niej serek i rozpuszczoną w 5 łyżkach wody żelatynę. Placki należy nasączyć sokiem z czarnej porzeczki, smarujemy każdy biszkopt powidłami oraz przekładamy kremem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką 18%, następnie dekorujemy ciasto. Wykładamy porzeczki na wierch.