Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasto czekoladowe z cukinią i oliwą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto wyszło niezwykle mięciutkie, ale też wilgotne. Polecam podać z kleksem bitej śmietany i owocami

Ciasto czekoladowe z cukinią i oliwą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z cukinią i oliwą

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 1 mała cukinia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z cukinią i oliwą
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać szczyptą soli i odstawić na bok na kilkanaście minut.

Jajka ubić porządnie z cukrem, dodawać stopniowo oliwę cały czas miksując.

Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia i cynamon. Wsypać całość do jajek, zmiksować.

Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 25cm.

Piec około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić w trójkąty
Ciasto czekoladowe z cukinią i oliwą
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać szczyptą soli i odstawić na bok na kilkanaście minut
Ciasto czekoladowe z cukinią i oliwą
Jajka ubić porządnie z cukrem, dodawać stopniowo oliwę cały czas miksując.
Ciasto czekoladowe z cukinią i oliwą
Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia i cynamon. Wsypać całość do jajek, zmiksować.
Ciasto czekoladowe z cukinią i oliwą
Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 25cm.