madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 560]

Czereśniowe z pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto powstało wczoraj kiedy koleżanka obdarowała mnie świeżutkimi czereśniami, właściwie pierwszymi w tym roku które jadłam.

Czereśniowe z pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czereśniowe z pianką

 

Sposób przygotowania:

Czereśniowe z pianką
Na blaszce wyłożonej papierem układamy warstwę biszkoptów. Owoce myjemy i drążymy z pestek.Mleko dzielimy na połowę, do jednej dodajemy obie mąki i żółtka , a drugą gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie na gotujące wlewamy mleko z żóltkami i gotujemy budyń , Studzimy. Masło ucieramy na puszysty krem, cały czas ucierając dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, na koniec mieszamy z czereśniami ale garśc zostawiamy. Gotową masę układamy na biszkoptach. Na masę kruszymy pepitki, a na nich układamy pozostawione czereśnie. Jajka na piankę rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Margarynę rozpuszczamy razem z czekoladą, gdy przestygnie wlewamy w to rozmieszane żółtka oraz żelatynę rozpuszczoną w trochę wody. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do czekoladowej masy. Całośc wlewamy na wierzch placka i odstawiamy do lodówki aby pianka całkowicie zgęstła.
Czereśniowe z pianką
Na dnie małej blaszki układamy warstwę biszkoptów
Czereśniowe z pianką
Masę mieszamy z wydrążonymi z pestek czereśniami
Czereśniowe z pianką
Na masę kruszymy na drobno ciasteczka pepitki
Czereśniowe z pianką
Na pokruszonych pepitkach układamy pozostałe czereśnie