Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto biszkoptowe z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Miękkie i puszyste ciasto z czereśniami.

Ciasto biszkoptowe z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z czereśniami
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy. Później dodajemy porcjami ubite białka. Całość mieszamy bardzo delikatnie do momentu uzyskania jednolitej masy. Przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Umyte, osuszone i wydrylowane czereśnie oprószamy mąką i układamy na cieście. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180- 200 stopni piekarnika i pieczemy ciasto przez 30- 40 minut. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą czekoladową. Możemy użyć gotową polewę lub przygotować ją z masła, kakao, cukru.
Ciasto biszkoptowe z czereśniami
Ciasto biszkoptowe z czereśniami
Ciasto biszkoptowe z czereśniami
Ciasto biszkoptowe z czereśniami
Ciasto biszkoptowe z czereśniami
Ciasto biszkoptowe z czereśniami
Ciasto biszkoptowe z czereśniami
Ciasto biszkoptowe z czereśniami