agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasto biszkoptowe z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto idealne na lato, można je piec ze świeżymi czereśniami ale też z kompotu

Ciasto biszkoptowe z czereśniami

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z czereśniami
Sparzyć kurze jajka, następnie żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, która po odwróceniu naczynia nie wydostanie się z niego. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy. W dalszej kolejności dodajemy porcjami ubite białka. Całość mieszamy bardzo delikatnie do momentu uzyskania jednolitej masy. Po dodaniu białek nie należy już miksować. Przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Umyte, osuszone i wydrylowane czereśnie oprószamy mąką i układamy na cieście. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180- 200 stopni piekarnika i pieczemy ciasto przez 30- 40 minut. Po upieczeniu ciasto polewamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu. Posypać posypką wierzch ciasta. Na wierzch można dać płatki migdałowe, lub owoce.