Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z ganaszem
1.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.Formę 20x30 cm wyściełamy pergaminem.Przesiewamy mąkę z kakao,sodą i proszkiem do pieczenia,dodajemy oba rodzaje cukru,mieszamy. 2.W drugiej misce ucieramy jajka z maślanką,wanilią i brandy.Do rondelka wlewamy niepełną szklankę wody,dodajemy masło i sól,podgrzewamy prawie do zagotowania.Powoli wlewamy do suchych składników,stale mieszając.Następnie dodajemy jajka z maślanką,starannie mieszamy. 3.Wiśnie dokładnie osuszamy ,wrzucamy do ciasta.Ciasto przekładamy do foremki,pieczemy 25-30 minut.Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwracamy,zdejmujemy pergamin,studzimy. 4.Robimy ganasz:śmietanę z miodem podgrzewamy w rondelku prawie do zagotowania.Posiekaną czekoladę skrapiamy olejkiem waniliowym,zalewamy gorącą śmietaną.Odstawiamy na minutę i mieszamy,aby powstała lśniąca masa.Rozsmarowujemy ją na wierzchu i bokach ostudzonego ciasta.