kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Ciasto czekoladowe z ganaszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczny duet_ wiśnie i czekolada,tym razem w łatwym do wykonania cieście ucieranym

Ciasto czekoladowe z ganaszem

Składniki:

Ciasto czekoladowe z ganaszem

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 9 łyżek kakao (70%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20 dag drobnego białego cukru
  • 20 dag drobnego cukru trzcinowego
  • 2 lekko ubite jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka brandy lub innego dobrego alkoholu
  • 1/2 kostki masła
  • 35-40 dag rozmrożonych wiśni bez pestek
  • Ganasz:
  • 250 ml śmietany tortowej (36%)
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z ganaszem
1.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.Formę 20x30 cm wyściełamy pergaminem.Przesiewamy mąkę z kakao,sodą i proszkiem do pieczenia,dodajemy oba rodzaje cukru,mieszamy. 2.W drugiej misce ucieramy jajka z maślanką,wanilią i brandy.Do rondelka wlewamy niepełną szklankę wody,dodajemy masło i sól,podgrzewamy prawie do zagotowania.Powoli wlewamy do suchych składników,stale mieszając.Następnie dodajemy jajka z maślanką,starannie mieszamy. 3.Wiśnie dokładnie osuszamy ,wrzucamy do ciasta.Ciasto przekładamy do foremki,pieczemy 25-30 minut.Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwracamy,zdejmujemy pergamin,studzimy. 4.Robimy ganasz:śmietanę z miodem podgrzewamy w rondelku prawie do zagotowania.Posiekaną czekoladę skrapiamy olejkiem waniliowym,zalewamy gorącą śmietaną.Odstawiamy na minutę i mieszamy,aby powstała lśniąca masa.Rozsmarowujemy ją na wierzchu i bokach ostudzonego ciasta.