Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moje pierwsze ciasto upieczone w Multicookerze i na pewno nie ostatnie. Przepis z dołączonej książeczki.

Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 gruszki
  • pół szklanki orzechów (u mnie włoskie, w oryginale laskowe)
  • 1,5 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju
  • płaska łyżeczka cynamonu (w oryginale 1 czubata łyżeczka suszonego imbiru)

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami
Orzechy posiekać, a gruszki pokroić w kostkę. Połączyć składniki mokre, czyli jogurt, jajka oraz olej, w osobnym suche, czyli mąkę, proszek, kakao, cynamon. Kolejno połączyć oba rodzaje składników razem, wymieszać. Na końcu dodać gruszki i orzechy, delikatnie wymieszać. Pozostałe resztki ciasta wewnątrz misy przetrzeć ręcznikiem papierowym. Nacisnąć MENU, program BAKE, ustawić czas na 45 min, a temperaturę na 180°C, zamknąć pokrywę. Po zakończeniu programu nacisnąć OFF a ciasto zostawić na 15 min. w zamkniętym urządzeniu. Wystudzić, udekorować roztopioną czekoladą i orzechami.
Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami
Etap 1 W misie połączyć mokre składniki.
Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami
Etap 2 Osobno wymieszać suche składniki.
Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami
Etap 3 Połączyć razem, dokładnie wymieszać.
Ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami
Etap 4 Na końcu dodać gruszki i orzechy.