Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto francuskie z masą i gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam takie ciasta- połączenie sera i orzechów. Czyli wszystko to, co lubię.

Ciasto francuskie z masą i gruszkami

Składniki:

Ciasto francuskie z masą i gruszkami

 

  • 3 sztuki jaja,
  • 30 dag orzechy włoskie,
  • 100 ml śmietana,
  • 15 dag cukier puder,
  • 4 sztuki jajka,
  • 30 dag twarożek,
  • 30 dag ser biały,
  • 1 łyżka śmietana kwaśna,
  • 20 dag masło roślinne,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 2,5 szklanki mąka,
  • 2 opakowania polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z masą i gruszkami
Z mąki, cukru, żółtek, masła, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany należy zagnieść kruche ciasto. Gdy będzie jednolite wylepiamy nim blaszkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy delikatnie w temp. 200 stopni.
Twarożek łączymy z serem białym, śmietaną, cukrem i żółtkami. Oddzielnie ubijamy pianę z białek i łączymy ją z masą serową delikatnie mieszając. Masę wykładamy na zapieczony spód sernika i pieczemy ciasto przez co najmniej 50-60 minut w temp. 180 stopni. Na wystudzonym cieście układamy połówki lub ćwiartki orzechów włoskich i zalewamy całość polewą czekoladową. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.