Sposób przygotowania:
Jesienny tort czekoladowy z gruszkami
Ciasto; Białka ubić z dodatkiem szczypty soli i 6 łyżkami zimnej wody na sztywna bezę pod koniec dodać cukier. Sztywną bezę ostrożnie wymieszać z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 30 min w temp. 170 st. Krem czekoladowy: Śmietanę zagotować z dodatkiem gorzkiej czekolady i kakao do gorącej śmietany dodać orzechy i wystudzić. Zimną śmietanę ubić z dodatkiem śmietanki w proszku i do ubitej dodać posiekaną mleczną czekoladę. Gruszki wybrać mięciutkie lub twarde lekko obgotować w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny, obrane gruszki pokroić na ćwiartki i delikatnie posmarować sokiem z cytryny. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, dolny ułożyć ponownie w tortownicy, położyć na nim ćwiartki gruszek i przykryć je masą czekoladową na wierzchu ułożyć drugi krążek ciasta. Rozpuścić polewę czekoladową i polać nią wierzch ciasta, dowolnie udekorować i schłodzić.
-Natka-
Elficzna
iziona
jaNina