SUPERPRZEPIS

Czekoladowe z owocami i galaretką

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Czekoladowe z owocami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Pyszne mega czekoladowe ciasto z orzeźwiającym wierzchem, zapraszam:))

Składniki:

Czekoladowe z owocami i galaretką

 

  • Tortownica średnica 22-23 cm
  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 55 g czekolady gorzkiej o zawartości kakao min. 70%
  • 1 szklanka mąki typ 450
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Wierzch:
  • 200 g borówki amerykańskiej
  • 200 g malin ( ja użyłam mrożonych)
  • 1/3 owocu granatu
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 750 ml gorącej przegotowanej wody

 

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe z owocami i galaretką
Ciasto: Mleko podgrzać. Do miseczki połamać czekoladę i dodać do niej mleko. Mieszać,aż czekolada się rozpuści. Zostawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miski wbić jajko i utrzeć je do białości. Cały czas ucierając dodać cukier. Następnie dodać olej, śmietanę, ekstrakt oraz ostudzone mleko z czekoladę i ucierać nadal. Dodać suche składniki i wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać. Piec około 25-35 minut, do tzw. suchego patyczka ( u mnie 30 minut). Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i zostawić na około 20 minut. Następnie uwolnić z obręczy i położyć spodem do góry ponieważ ciasto rośnie z lekką "górką" i trzeba ją zlikwidować. Zostawić ciasto do ostygnięcia. Wierzch: Galaretki rozpuścić w wodzie i odłożyć do ostygnięcia. Następnie zostawić aby lekko stężały. Do miski wrzucić maliny ( mrożonych nie rozmrażać ale nie mogą być zbite w bryłki), dodać borówki. Z grantu wyłuskać ziarenka i dodać do miski. Wszystkie owoce wymieszać. Na ciasto ponownie zapiąć obręcz tortownicy, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem uwolnić z obręczy. Smacznego!
Czekoladowe z owocami i galaretką
połamaną czekoladę zalać ciepłym mlekiem i wymieszać
Czekoladowe z owocami i galaretką
do utartych mokrych składników dodać suche i wymieszać
Czekoladowe z owocami i galaretką
do tortownicy wylać ciasto i piec około 25-35
Czekoladowe z owocami i galaretką
ciasto wyłożyć owocami i zalać tężejącą galaretką