Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z pomarańczą
1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i zmiksować. 2. Pomarańczę gotować w wodzie około 60 minut. Ostudzić. Pokroić na ćwiartki, wyjąć pestki i pokroić na drobne kawałki (razem z skórką!) Umieścić w blenderze i zmiksować na purre. Dodać do utartego masła, zmiksować. Do masy wsypać również przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę, delikatnie wmieszać je do masy. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w 180st.C około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 3. Polewa: Składniki podgrzać na małym ogniu do połączenia, lekko przestudzić, aż polewa zgęstnieje. Gęstą wylać na wierzch ciasta, udekorować plastrami pomarańczy. Schłodzić do stężenia polewy. Smacznego!
marietta