Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

mocno czekoladowe ciasto przełamane smakiem lekko kwaskowych owoców

Ciasto czekoladowe ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

 

  • CIASTO - 150 g mąki pszennej - użyłam typ 500
  • 150 g gorzkiej czekolady - użyłam takiej z 77% kakao i dodatkiem kardamonu

 

  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 mała łyżeczka esencji waniliowej
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 20 g kakao naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki węgierki - zważyłam śliwki po wypestkowaniu i było ich 250 g

 

  • POLEWA - 100 g gorzkiej czekolady - u mnie gorzka 77% kakao, z kardamonem
  • 75 ml śmietanki kremówki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Zalecam najpierw naszykować i odmierzyć wszystkie składniki - to bardzo ułatwia pracę. CIASTO - w garnuszku umieścić cukier, mleko, kakao i masło oraz połamaną czekoladę. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż składniki połączą się, przestudzić. Do zimnej wbić jajko i rozmieszać je dokładnie. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą - przesiać żeby napowietrzyć. Dosypać mieszankę do masy czekoladowej, dodać esencję i wymieszać przy pomocy miksera na małych obrotach - ale tylko do połączenia dokładnego składników. Ciasto przelałam do foremki 24x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia tak żeby wystawał ok. 3 cm nad krawędzie. Na wierzchu ułożyłam śliwki stawiając je ciasno, w rzędach, prawie pionowo i wciskając w ciasto tylko trochę. Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C . Po upieczeniu odstawiłam w formie do całkowitego ostudzenia i stężenia - najlepiej zostawić je tak na całą noc. Następnego dnia wyjąć, zdjąć papier. Nie wyjmujcie z formy świeżego ciasta bo się pokruszy! POLEWA - w rondelku stopić czekoladę dolewając do niej śmietankę, rozmieszać aż składniki się połączą na gładką masę. Gorącą polewę wylać na ciasto. Zostawić na trochę żeby polewa przestygła i zakrzepła.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
najpierw dobrze jest przygotować sobie wszystkie składniki żeby później żadnego nie szukać
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
do przestudzonej masy czekoladowej dodać jajko i dokładnie wymieszać
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
śliwki ułożyć gęsto lekko wciskając je w ciasto