cukiernik1212

cukiernik1212

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Ciasto czekoladowo karmelowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cisto to kombinacja biszkoptu który robie od dawna i zawsze wychodzi i kremu/polewy z przepisu na inne ciasto.

Ciasto czekoladowo karmelowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo karmelowe

 

  • Biszkopt ( przepis na idealny biszkopt znajdziecie w moich przepisach )
  • krem :
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag masła
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady ( zrobiłam z mlecznej ale ciasto wychodzi o wiele za słodkie )
  • 2-3 żółtka
  • _____________

 

  • szklanka cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo karmelowe
Czekolade połam, dodaj masło,4 łyżki wody, cukier oraz cukier waniliowy... Zagotuj. Ostódź i dodaj żółtka. Zmiksuj. Krem wyjdzie nieco płynny ale po odstawieniu go na 20 min lekko zgęsnieje. kremem przełożyć wcześniej przygotowany biszkopt i wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie krem powinien być już dobry. Posypać kawałkami startej czekolady. Smacznego :)

______________



Aby nadać ciastu karmelowy smak wystarczy skaremizować cukier, dodać masło i wode.

Nastepnie wylać na papier do pieczenia i jak ostygnie pokruszyć

Posypać tym ciasto.