joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Ciasto czekoladowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne ciasto do popołudniowej kawki.

Ciasto czekoladowo-kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowo-kokosowe

 

 

  • Masa:
  • 1 kokos
  • 200ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

  • Polewa: kilka kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-kokosowe
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Następnie dodawać na przemian po trochę mleka i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wyłożyć do tortownicy (18cm) wysmarowanej masłem. Piec ok 25 minut, (do tzw suchego patyczka) w temp. 170 stopni. Ostudzić. Masa: Kokos rozbić, wyciąć miąższ (U mnie wyszło 120g) dodać ok 1/4 szkl wody i zmiksować w blenderze na papkę. Śmietankę ubić, żelatynę wymieszać z niewielką ilością wody, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Wszystko wymieszać i wstawić na chwilkę do lodówki aż zacznie tężeć. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto. Polać rozpuszczoną czekoladą robiąc esy-floresy. Schłodzić godzinę.
Ciasto czekoladowo-kokosowe
Ciasto wylać do tortownicy i piec do tzw suchego patyczka
Ciasto czekoladowo-kokosowe
Miąższ z kokosu przełożyć do blendera i zmiksować na papkę
Ciasto czekoladowo-kokosowe
Kokos, śmietankę i rozpuszczona żelatynę wymieszać
Ciasto czekoladowo-kokosowe
Kilka kostek czekolady rozpuścić i polać nia ciasto