czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto czekoladowo - miętowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Delikatne ciasto przełożone lekkim kremem o smaku czekoladowo - miętowym. Wprost rozpływa się w ustach.

Ciasto czekoladowo - miętowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowo - miętowe

 

 

  • Krem:
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 250g czekolady z nadzieniem o smaku miętowym.

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - miętowe
1. Masło, cukier, wodę i kakao zagotować, po czym przestudzić. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z resztą masy. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.

2. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Ostudzić. Czekolady stopić na parze i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać tężejące galaretki oraz zimną, stopioną czekoladę. Krótko zmiksować. 3/4 masy wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Schłodzić. Przed podaniem posypać odrobiną startej czekolady.
Ciasto czekoladowo - miętowe
Wymieszać składniki ciasta, piec około 30minut