Sposób przygotowania:
Czekoladowo-miętowy trifle
Zacznij od przygotowania ciasta czekoladowego. Utrzyj miękkie masło z cukrem i jajkami na puch. Dodaj przesiane przez sitko suche składniki i utrzyj dokładnie. Na końcu wmieszaj jogurt naturalny. Kwadratową foremkę wyłóż pergaminem, przełóż na nią ciasto,wyrównaj i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.Piecz przez około 30 minut do tzw suchego patyczka.Gotowe ciasto wystudź, przekrój na pół a następnie pokrój na paski. Naponczuj ciasto espresso wymieszanym z ekstraktem miętowym. Paski czekoladowego ciasta ułóż na dużym talerzu (30 cm średnicy). Jeżeli zdecydujesz się podać swój trifle w misie,podziel paski ciasta na mniejsze kawałki, ułatwi to nakładanie porcji deseru. Teraz czas na krem czekoladowy. Mleko ze śmietanką podgrzewaj na małym ogniu. Pozostałe składniki (oprócz czekolady) włóż do miski i utrzyj,pasta będzie bardzo gęsta, rozcieńcz ją niezbyt gorącym mlekiem.Gdy mleko będzie wrzało cienką strużką wlej go do czekoladowej masy i dokładnie wymieszaj.Całość przelej z powrotem do miski i zagotuj a gdy masa zgęstnieje zestaw z ognia. Dodaj do kremu posiekaną czekoladę. Przestudzony krem wyłóż na ciasto. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, na końcu wmieszaj ekstrakt miętowy i odrobinę zielonego barwnika. Wierz deseru udekoruj kulkami aero lub jeśli nie masz takich listkami mięty. Voila :)
reanja