kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Czekoladowo-miętowy trifle

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 7

połączenie czekolady z mięto to mój top 3 jeżeli chodzi o łączenie czekolady z innymi smakami,polecam pyszny trile miętowo-czekoladowy

Czekoladowo-miętowy trifle

Składniki:

Czekoladowo-miętowy trifle

 

  • ciasto czekoladowe:

 

  • 2 jajka
  • 60 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

 

  • poncz:

 

  • 70 ml naparu espresso
  • 2 krople ekstraktu miętowego

 

  • krem czekoladowy:

 

  • 250 ml mleka
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 70 g czekolady deserowej

 

  • krem miętowy:

 

  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3-4 krople ekstraktu miętowego
  • zielony barwnik spożywczy

 

  • dekoracja:

 

  • czekoladowo-miętowe aero (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-miętowy trifle
Zacznij od przygotowania ciasta czekoladowego. Utrzyj miękkie masło z cukrem i jajkami na puch. Dodaj przesiane przez sitko suche składniki i utrzyj dokładnie. Na końcu wmieszaj jogurt naturalny. Kwadratową foremkę wyłóż pergaminem, przełóż na nią ciasto,wyrównaj i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.Piecz przez około 30 minut do tzw suchego patyczka.Gotowe ciasto wystudź, przekrój na pół a następnie pokrój na paski. Naponczuj ciasto espresso wymieszanym z ekstraktem miętowym. Paski czekoladowego ciasta ułóż na dużym talerzu (30 cm średnicy). Jeżeli zdecydujesz się podać swój trifle w misie,podziel paski ciasta na mniejsze kawałki, ułatwi to nakładanie porcji deseru. Teraz czas na krem czekoladowy. Mleko ze śmietanką podgrzewaj na małym ogniu. Pozostałe składniki (oprócz czekolady) włóż do miski i utrzyj,pasta będzie bardzo gęsta, rozcieńcz ją niezbyt gorącym mlekiem.Gdy mleko będzie wrzało cienką strużką wlej go do czekoladowej masy i dokładnie wymieszaj.Całość przelej z powrotem do miski i zagotuj a gdy masa zgęstnieje zestaw z ognia. Dodaj do kremu posiekaną czekoladę. Przestudzony krem wyłóż na ciasto. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, na końcu wmieszaj ekstrakt miętowy i odrobinę zielonego barwnika. Wierz deseru udekoruj kulkami aero lub jeśli nie masz takich listkami mięty. Voila :)