2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Miętowy sernik-powiew lata

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszny orzeźwiający miętowo-czekoladowy sernik na zimno idealny na nadchodzące ciepłe wiosenno-letnie dni,mięta idealnie komponuje się z gorzką czekoladą wielbiciele słodkości będą zachwyceni

Miętowy sernik-powiew lata Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miętowy sernik-powiew lata

 

  • Na okrągłą tortownicę o śr 26 cm:
  • 150 g okrągłych biszkoptów

 

  • Masa miętowo-czekoladowa:
  • 50 dag sera mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 4 żółtka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o 70% zawartości kakao
  • 2 pęczki świeżej mięty
  • 50 ml likieru miętowego+ 100 ml do nasączenia biszkoptów
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 2 galaretki zielone

 

  • Dekoracja:
  • listki mięty
  • bita śmietana
  • wiórki czekoladowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Miętowy sernik-powiew lata
Biszkopty nasączamy w likierze miętowym do połowy układamy ściśle obok siebie w okrągłej tortownicy. Przygotowujemy masę: Żółtka jaj wbijamy do miski wsypujemy puder i w gorącej kąpieli wodnej ubijamy na puszystą prawie białą pianę,łączymy z serkiem mascarpone miksujemy,wsypujemy startą na tarce czekoladę i dodajemy posiekane drobniutko umyte i osuszone wcześniej listki mięty-łodyżki zostawiamy nie wyrzucamy,mieszamy delikatnie wszytko razem. Sok jabłkowy zagotowujemy z pozostawionymi łodyżkami mięty,zostawiamy na 10 minut do ostygnięcia odcedzamy lub przeciskamy przez gazę wywar. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody łączymy z likierem i sokiem jabłkowym. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy masę miętowo czekoladową i ubijając cały czas wlewamy cienkim strumieniem żelatynę z sokiem i likierem miętowym.Całość delikatnie mieszamy wylewamy na nasączone biszkopty. Masę wygładzamy układamy na serniku listki świeżej mięty. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody gdy zaczną lekko tężeć wylewamy na sernik wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia. Smacznego! Rada: Gdy nie mamy likieru miętowego możemy go zrobić domowym sposobem: Garść świeżych liści mięty macerujemy zasypujemy 2 łyżkami cukru i zalewamy wódką,zostawiamy na 24 godziny,po czym przeciskamy przez gazę .I dodajemy do ciasta.
Miętowy sernik-powiew lata
okrągłą formę wykładamy biszkoptami nasączonymi w likierze
Miętowy sernik-powiew lata
masę jajeczną ubijamy na puch dodajemy startą czekoladę
Miętowy sernik-powiew lata
dodajemy posiekaną świeżą miętę łączymy ze śmietaną
Miętowy sernik-powiew lata
wygładzamy sernik dekorujemy miętą zalewamy galaretką