SUPERPRZEPIS

Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami Więcej zdjęć (2)

Ciasto czekoladowe z delikatną masą waniliową na bazie budyniu i serków homogenizowanych oraz zatopionymi niej kawałkami gruszki.

Składniki:

Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe:

Masa waniliowa:

  • 25 g żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 70 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego

Dodatkowo:

  • 2-3 gruszki
  • trochę mąki do podsypania ciasta
  • masło do wysmarowania formy
  • kawałek czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami

Etap 1:

Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami
Na stolnicy z podanych składników wyrobić ciasto.

Na stolnicy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, kakao i cukier puder. W środku mąki zrobić zagłębienie i dodać żółtka, a następnie masło i szczyptę soli. Zagnieść ciasto.

Etap 2:

Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami
Ciasto owinięte w folię spożywczą wstawić do lodówki.

Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Etap 3:

Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami
Formę wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem. Upiec.

Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i wylepić formę (26 cm) wcześniej wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem. (Ja swoje dodatkowo piekłam jak tartę, przykrywając folią i wysypując dla obciążenia fasolę). Piec w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez 15 min.

Etap 4:

Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami
Z masła, mleka, cukru, budyniu, soku z cytryny, serków i żelatyny przygotować masę.

W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, Wystudzić. W garnku roztopić masło z mlekiem, budyniem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość mieszać energicznie, aby nie powstały grudki i zagotować. Powstałą masę trochę przestudzić, dodać serki homogenizowane a na końcu żelatynę. Dokładnie wymieszać.

Etap 5:

Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami
Do masy dodać gruszki.

Ciepłą masę wylać na upieczony spód czekoladowy. Gruszki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zanurzyć w masie. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia na ok. 2 godziny.
Wierzch udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.