Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkamiEtap 1:
Na stolnicy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, kakao i cukier puder. W środku mąki zrobić zagłębienie i dodać żółtka, a następnie masło i szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
Etap 2:
Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Etap 3:
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i wylepić formę (26 cm) wcześniej wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem. (Ja swoje dodatkowo piekłam jak tartę, przykrywając folią i wysypując dla obciążenia fasolę). Piec w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez 15 min.
Etap 4:
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, Wystudzić. W garnku roztopić masło z mlekiem, budyniem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość mieszać energicznie, aby nie powstały grudki i zagotować. Powstałą masę trochę przestudzić, dodać serki homogenizowane a na końcu żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Etap 5:
Ciepłą masę wylać na upieczony spód czekoladowy. Gruszki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zanurzyć w masie. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia na ok. 2 godziny.
Wierzch udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Magdalena88
iziona
Mam takie same odczucia, ciasto wygląda cudownie.
Hrabina w kuchni
Dziękuję, ale z tą cukiernią nie przesadzałabym :) Czasem mi coś jadalnego wyjdzie :)
misia5
LauraLaura
Hrabina w kuchni
Dziękuję! :)
Hrabina w kuchni
Życzę smacznego :)