anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Ciasto czereśniowe delikatne i puszyste

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i delikatne ciasto:)

Ciasto czereśniowe delikatne i puszyste

Składniki:

Ciasto czereśniowe delikatne i puszyste

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czereśniowe delikatne i puszyste
Białka oddzielić od żółtek,ubić sztywną pianę z odrobinką soli i 1/2 szklanki cukru. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru,dodać gotowaną gorącą wodę,otartą skórkę cytryny(sparzonej wrzątkiem) dalej ucierać aż się cukier rozpuści. Ubitą pianę dodać do żółtek,delikatnie wymieszać,dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Do 1 szklanki mąki dodać,cukier ,cynamon,masło,cukier waniliowy,wszystko delikatnie rozkruszyć,aż wyjdzie kruszonka. Blaszkę o wymiarach 41x31cm,posmarować cieniutko masłem,i wyłożyć papierem do pieczenia.(można dać mniejszą blaszkę wtedy ciasto będzie wyższe) Wyłożyć ciasto na blaszkę,na wierzch poukładać wydrylowane czereśnie,posypać kruszonką. Piec 35-40 min w 200ºC Smacznego:)