Sposób przygotowania:
Ciasto czereśniowe delikatne i puszyste
Białka oddzielić od żółtek,ubić sztywną pianę z odrobinką soli i 1/2 szklanki cukru. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru,dodać gotowaną gorącą wodę,otartą skórkę cytryny(sparzonej wrzątkiem) dalej ucierać aż się cukier rozpuści. Ubitą pianę dodać do żółtek,delikatnie wymieszać,dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Do 1 szklanki mąki dodać,cukier ,cynamon,masło,cukier waniliowy,wszystko delikatnie rozkruszyć,aż wyjdzie kruszonka. Blaszkę o wymiarach 41x31cm,posmarować cieniutko masłem,i wyłożyć papierem do pieczenia.(można dać mniejszą blaszkę wtedy ciasto będzie wyższe) Wyłożyć ciasto na blaszkę,na wierzch poukładać wydrylowane czereśnie,posypać kruszonką. Piec 35-40 min w 200ºC Smacznego:)
Gość
karita
karita