ciasto drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Proste i smaczne. Przepis jest na dużą blachę lub dwie mniejsze foremki. Ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i nieco cierpliwości.

ciasto drożdżowe

Składniki:

ciasto drożdżowe

 

 

Sposób przygotowania:

ciasto drożdżowe
1. mąkę przesiać 2. drożdże upłynnić w odrobinie mleka i dodać do mąki 3. mleko podgrzać z cukrem, nie gotować, do ciepłego mleka wbić jaja i żółtka - dokładnie wymieszać i dodać do mąki z drożdżami 4. połącz składniki delikatnie 5. dodać roztopione i przestudzone masło, wyrabiać kilka minut 6. następnie przykryć ściereczką i czekać aż wyrośnie (od 30 minut do godziny) 7. piec w rozgrzanym piekarniku ok. 50 minut