krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Ciasto drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Ciasto drożdżowe

Składniki:

Ciasto drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe
Kilogram mąki wsypujemy do miski. Margarynę rozstapiamy.Jajka ubijamy razem z cukrem na puch.Mleko podgrzewamy.Drożdże rozrabiamy w pół szklanki mleka razem z łyżką cukru i mąki.Do mąki w misce dodajemy ciepłą margarynę,ubite jajka,drożdże i ciepłe mleko.Wszystko dokładnie wymieszać.(ciasto będzie rzadkie)Ciasto wylewamy na blache jedną dużą i wysoką lub dwie małe kładziemy dowolne owoce np.truskawki,jabłka,śliwki posypać kruszonką.Piec do chwili aż ciasto nabierze ciemno złotego koloru.Przy wyciąganiu ciasta sprawdzić patyczkiem czy już gotowe.