gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto drożdżowe ( drożdżówka) z kakao i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna drożdżówka z dodatkiem kakao posypana kruszoną z brązowego cukru. Do herbatki lub zimnego mleka ;)

Ciasto drożdżowe ( drożdżówka) z kakao i kruszonką

Składniki:

Ciasto drożdżowe ( drożdżówka) z kakao i kruszonką

Ciasto

Kakao

  • pół kostki masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki cukru brazowego.

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe ( drożdżówka) z kakao i kruszonką
Drożdże rozkruszamy. Dodajemy mleko i łyżkę cukru. 

Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 

Nastepnie dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę.

Masło rozpuszamy, ostudzamy i dodajemy do ciasta. 

Zgniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. 

Ostawiamy na 1 godzinkę.

Maslo lekko rozpuszamy. Dodajemy kakao i cukier.

Mieszamy. 

Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. 

Do ciasta dodajemy kakao, lekko mieszamy tak aby za mocno się nie połaczyło. 

Ciasto drożdżowe wykładamy na dużą blaszkę 25 x 36 wysmarowaną masłem i posypaną maką.

Posypujemy kruszonką.

Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

Smacznego ;)