gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto Marlenka ( masa śmietanowo-krówkowa)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smakowite ciasto, może wydawać się czasochłonne, ale wcale tak nie jest, placki pieką się po 7 minut, w tym czasie można wszystko przygotować.

Ciasto Marlenka ( masa śmietanowo-krówkowa)

Składniki:

Ciasto Marlenka ( masa śmietanowo-krówkowa)

Ciasto

  • 200 g masła,
  • około 700-750 g mąki pszennej,
  • 8 łyżek miodu,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 duże jajka.

Masa

Dodatkowo

  • 1 czekolada mleczno karmelowa.

Sposób przygotowania:

Ciasto Marlenka ( masa śmietanowo-krówkowa)
W rondlu pogrzewamy masło, miód i cukier. Gdy masło się rozpuści dodajemy sodę wymieszaną z octem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia, ostudzamy.

Ciasto dzielimy na 8 równych kawałków. Wałkujemy na wielkość blaszki (25 na 36 cm).

Pieczemy na papierze do pieczenia 7 minut w 170 stopniach.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Śnieżki ubijamy z mlekiem ( wg wskazówek na opakowaniu).

Masy łączymy ze sobą.

Dodajemy krówkę i delikatnie mieszamy do połączenia się mas.

Żelatynę rozpuszamy w gorącej wodzie, sudzimy i dodajemy do masy.

Masę dzielimy na równe części przekładamy placki.

Na wierzchu powinna znajdowac się masa.

Posypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego ;)

Tagi:

ciasto krem