Asia018

Asia018

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto drożdżowe na dużą blachę z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe na dużą ilość gości :) Do tego puszyste i wilgotne! Pyszne nawet na drugi dzień... ale i tak najlepsze jest ciepłe!

Ciasto drożdżowe na dużą blachę z piekarnika

Składniki:

Ciasto drożdżowe na dużą blachę z piekarnika

 

  • 5 jaj
  • 0,5 kostki świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 5 szklanek przesianej mąki (typ 500)
  • Owoce dowolne np. rabarbar/jagody/jabłka/porzeczki....

 

  • Kruszonka:
  • 50 g margaryny lub masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe na dużą blachę z piekarnika
1. ZACZYN:

• W misce pokrusz drożdże (0,5 kostki - 50 g), 

• zalej lekko podgrzanym mlekiem (1 szklanka) i dodaj 1 łyżkę cukru.

• Wszystko wymieszaj i dodaj 1 szklankę mąki. 

• Następnie ponownie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw w spokojne miejsce i przykryj, aby zaczyn urósł. 

• Zostaw na 15-30 min. 

2. CIASTO:

• Do dużej miski wsyp: 4 szklanki przesianej mąki, 1 szklankę cukru. 

• Wymieszaj i na środku zrób dołek, dodaj tam 5 jaj. 

• Wyrośnięty zaczyn dodaj do reszty składników i dodaj 1 szklankę oliwy. 

• Wszystko wymieszaj łyżką, a później na wolnych obrotach mikserem do połączenia się składników. Ciasto powinno być klejące i gęste. 

• Ciasto wyłóż na dużą blachę od piekarnika, posmarowaną margaryną. 

• Rozłóż równomiernie ciasto na całej powierzchni blachy 

• Gdy ciasto jest wyłożone przygotuj owoce i włóż je na ciasto.

3. KRUSZONKA:

• W misce wymieszaj 10 łyżek mąki i 4 łyżki cukru i dodaj 50 g margaryny lub masła

• wszystko wymieszaj ręką i posyp na ciasto z owocami.

4. PIECZENIE:

• ciasto wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem,

• pieczemy ok. 30 min, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone,

• gdy ciasto jest dobre, wyłączamy i uchylamy lekko piekarnik na ok. 5 min, później można ciasto wyciągnąć i koniecznie spróbować. 

Na upieczone ciasto można dodać lukier lub posypać cukrem pudrem przed podaniem.