Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe na dużą blachę z piekarnika
1. ZACZYN:
• W misce pokrusz drożdże (0,5 kostki - 50 g),
• zalej lekko podgrzanym mlekiem (1 szklanka) i dodaj 1 łyżkę cukru.
• Wszystko wymieszaj i dodaj 1 szklankę mąki.
• Następnie ponownie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw w spokojne miejsce i przykryj, aby zaczyn urósł.
• Zostaw na 15-30 min.
2. CIASTO:
• Do dużej miski wsyp: 4 szklanki przesianej mąki, 1 szklankę cukru.
• Wymieszaj i na środku zrób dołek, dodaj tam 5 jaj.
• Wyrośnięty zaczyn dodaj do reszty składników i dodaj 1 szklankę oliwy.
• Wszystko wymieszaj łyżką, a później na wolnych obrotach mikserem do połączenia się składników. Ciasto powinno być klejące i gęste.
• Ciasto wyłóż na dużą blachę od piekarnika, posmarowaną margaryną.
• Rozłóż równomiernie ciasto na całej powierzchni blachy
• Gdy ciasto jest wyłożone przygotuj owoce i włóż je na ciasto.
3. KRUSZONKA:
• W misce wymieszaj 10 łyżek mąki i 4 łyżki cukru i dodaj 50 g margaryny lub masła
• wszystko wymieszaj ręką i posyp na ciasto z owocami.
4. PIECZENIE:
• ciasto wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem,
• pieczemy ok. 30 min, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone,
• gdy ciasto jest dobre, wyłączamy i uchylamy lekko piekarnik na ok. 5 min, później można ciasto wyciągnąć i koniecznie spróbować.
Na upieczone ciasto można dodać lukier lub posypać cukrem pudrem przed podaniem.
• W misce pokrusz drożdże (0,5 kostki - 50 g),
• zalej lekko podgrzanym mlekiem (1 szklanka) i dodaj 1 łyżkę cukru.
• Wszystko wymieszaj i dodaj 1 szklankę mąki.
• Następnie ponownie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw w spokojne miejsce i przykryj, aby zaczyn urósł.
• Zostaw na 15-30 min.
2. CIASTO:
• Do dużej miski wsyp: 4 szklanki przesianej mąki, 1 szklankę cukru.
• Wymieszaj i na środku zrób dołek, dodaj tam 5 jaj.
• Wyrośnięty zaczyn dodaj do reszty składników i dodaj 1 szklankę oliwy.
• Wszystko wymieszaj łyżką, a później na wolnych obrotach mikserem do połączenia się składników. Ciasto powinno być klejące i gęste.
• Ciasto wyłóż na dużą blachę od piekarnika, posmarowaną margaryną.
• Rozłóż równomiernie ciasto na całej powierzchni blachy
• Gdy ciasto jest wyłożone przygotuj owoce i włóż je na ciasto.
3. KRUSZONKA:
• W misce wymieszaj 10 łyżek mąki i 4 łyżki cukru i dodaj 50 g margaryny lub masła
• wszystko wymieszaj ręką i posyp na ciasto z owocami.
4. PIECZENIE:
• ciasto wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem,
• pieczemy ok. 30 min, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone,
• gdy ciasto jest dobre, wyłączamy i uchylamy lekko piekarnik na ok. 5 min, później można ciasto wyciągnąć i koniecznie spróbować.
Na upieczone ciasto można dodać lukier lub posypać cukrem pudrem przed podaniem.