Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe na oleju (z owocami)
Do plastikowej lub szklanej miski wkładamy kolejno warstwami: pokruszone drożdże, jajka (można poprzebijać żółtka żeby się rozpłynęły), szczyptę soli, olej, zimne mleko, cukier puder (1 szkl.), cukier wanilinowy i mąkę tortową (2,5 szkl.). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godz. Jeżeli po tym czasie okaże się, że składniki się nie wymieszały, a ciasto nie urosło (może tak się zdarzyć pod wpływem ciężaru mąki, która stworzy grubą warstwę), należy składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki i kandyzowana skórkę pomarańczy. Całość wymieszać i przenieść do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Robimy kruszonkę: Mąkę (70 g), cukier puder (35 g) i proszek do pieczenia mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (musi być zimne). Całość mieszamy rękoma na jednolitą masę i formujemy kruszonkę. Na cieście układamy pokrojony w kostkę rabarbar i pokrojone suszone śliwki węgierki. Wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 200 st. C ok 50 minut. Wierzch upieczonego ciasta możemy posmarować lukrem.