kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Ciasto drożdżowe na oleju (z owocami)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto drożdżowe które zawsze się udaje :)

Ciasto drożdżowe na oleju (z owocami) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe na oleju (z owocami)

 

  • 5 dag drożdży
  • 4 szt. dużych jaj
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 szklanka oleju
  • 0,5 szklanka zimnego mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 100 g rabarbaru
  • 10 g rodzynek
  • 20 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 100 g suszonych śliwek węgierek

 

  • składniki kruszonki:
  • 70 g mąki tortowej
  • 35 g zimnego masła
  • 35 g cukru puderu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe na oleju (z owocami)
Do plastikowej lub szklanej miski wkładamy kolejno warstwami: pokruszone drożdże, jajka (można poprzebijać żółtka żeby się rozpłynęły), szczyptę soli, olej, zimne mleko, cukier puder (1 szkl.), cukier wanilinowy i mąkę tortową (2,5 szkl.). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godz. Jeżeli po tym czasie okaże się, że składniki się nie wymieszały, a ciasto nie urosło (może tak się zdarzyć pod wpływem ciężaru mąki, która stworzy grubą warstwę), należy składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki i kandyzowana skórkę pomarańczy. Całość wymieszać i przenieść do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Robimy kruszonkę: Mąkę (70 g), cukier puder (35 g) i proszek do pieczenia mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (musi być zimne). Całość mieszamy rękoma na jednolitą masę i formujemy kruszonkę. Na cieście układamy pokrojony w kostkę rabarbar i pokrojone suszone śliwki węgierki. Wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 200 st. C ok 50 minut. Wierzch upieczonego ciasta możemy posmarować lukrem.
Ciasto drożdżowe na oleju (z owocami)
Połączone składniki po 3 godzinach oczekiwania
Ciasto drożdżowe na oleju (z owocami)
Masa na drożdżówkę wymieszana z rodzynkami i kandyzowaną skórką cytrynową
Ciasto drożdżowe na oleju (z owocami)
Ciasto przed pieczeniem. Na masę drożdżową ułożyłam rabarbar, śliwki i kruszonkę
Ciasto drożdżowe na oleju (z owocami)
Upieczone ciasto jeszcze przed polukrowaniem