slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto drożdżowe (najprostsze)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na puszystą drożdżówkę bez wyrabiania. Ciasto praktycznie robi się samo. Wystarczy odstawić je w spokojne miejsce a ciepło i czas zrobią swoje. Wymienicie smakuje z kubkiem mleka. Polecam.

Ciasto drożdżowe (najprostsze)

Składniki:

Ciasto drożdżowe (najprostsze)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe (najprostsze)
Do dużej miski wkładamy składniki wg kolejności podanej w składnikach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ze składników na kruszonkę zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki.

Po dwóch godzinach ciasto mieszamy drewnianą łyżką i przekładamy do blaszki. Posypujemy przygotowaną kruszonką, przykrywamy ścieraczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy ciasto drożdżowe do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego