joan851

joan851

Kucharz
[Przepisów: 20]

Ciasto drożdżowe- p. podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

drożdżówka pięknie wyrośnięta

Ciasto drożdżowe- p. podstawowy

Składniki:

Ciasto drożdżowe- p. podstawowy

 

  • 50 g drożdży Kruszonka:
  • 1 szkl mleka 0,5 kostki margaryny
  • 2 łyż oleju 0,5 szkl cukru
  • 3 łyż cukru 3/4 szkl mąki
  • 1 op. cuk. wan.
  • 3 szkl mąki
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe- p. podstawowy
W misce zasypać drożdże cukrem i ugnieść łyżką aż się rozpuszczą. Wbić żółtka, wsypać cuk. wan. i sól- wymieszać łopatką. Wlać ciepłe mleko z olejem, wsypać mąkę i wymieszać- odstawić na 30 min. Następnie podsypać mąką i wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od ścianek miski. Z margaryny, cukru i mąki zrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć do formy, posypać grubo kruszonką i wtawić do piekarnika na 35-45 min. Piec w temp. 180 stopni.