oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Ciasto drożdżowe parzone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto drożdżowe wychodzi super, jeden warunek, powinno byc dobrze wyrobione. Życzę smacznego!

Ciasto drożdżowe parzone

Składniki:

Ciasto drożdżowe parzone

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe parzone
Rozrobić drożdże z mlekiem i cukrem, zostawić w ciepłym miejscu. Przesiać do miski mąkę, zalać wrzącym mlekiem i wyrabiać łyżką rozcierając dokładnie, aby nie porobiły się kluchy. Gdy ciasto przestygnie, wlać drożdże, wymieszać z zaparzonym ciastem, przykryć serwetą i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto ruszy (po ok. 60 minutach),dodać sól i żółtka oraz porządnie wygniatać; następnie wlać stopione masło, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.