Sposób przygotowania:
Codzienny drożdżowy z owocami
Mleko podgrzać wraz z wydrążonymi ziarenkami z wanilii. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Rozetrzeć w palcach. Dodać margarynę pokrojoną w kostkę i dobrze połączyć ją z resztą składników. Wbić jajka i wymieszać dokładnie. Dodać mleko i margarynę i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Odłożyć po przykryciem do podwojenia objętości. Przełożyć do wyłożonej papierem blachy, wyrównać. Owoce osuszyć. Jeśli w śliwkach są pestki, wyjąć je a brzoskwinie porwać w palcach na mniejsze kawałki. Owoce wyłożyć na ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 20 minut, aby jeszcze troszkę wyrosło. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 40-45 minut. Wyjąć, ostudzić. Obsypać cukrem pudrem.
gosiapiotrek23
mysza75
monikaT83