Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z makiem
Masło rozpuścić, ostudzić. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko, 2 łyżki mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, aromat, sól, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, wyrabiać około 5-7 minut. Następnie wlać przestudzone masło i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt. Posmarować masą makową i zwinąć jak roladę, włożyć do przygotowanej formy z kominkiem. Odłożyć na 15 minut. Ciasto piec w temp 180 stopni około 35 minut