luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Zawsze udane ciasta drożdżowe

Wieniec drożdżowy z makiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny wieniec drożdżowy z makiem - wygląda pięknie, więc musi dobrze smakować!

Wieniec drożdżowy z makiem

Składniki:

Wieniec drożdżowy z makiem

 

 

  • 500 gr maku z puszki
  • 3 białka

Sposób przygotowania:

Wieniec drożdżowy z makiem
Mleko zagrzać i rozpuścić w nim połowę cukru i drożdże, żółtka utrzeć z drugą połową cukru. Margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki połączyć dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce. Białka ubić na pianę i wymieszać z masą makową. Ciasto rozwałkować na prostokąt o długości ok 50x22 cm. Rozsmarować masę makową i zwinąć w rulon. Położyć okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponacinać nożem dookoła cały strudel , każdą naciętą część wykręcić nacięciem do góry, wszystkie jednak w jedną stronę. Odstawić na ok 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do ok 175 st.

Tagi:

mak