Sposób przygotowania:
Gwiazda drożdżowa z makiem i nutą pomarańczy
W podgrzanym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Masło rozpuścić i wystudzić. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok. Do miski wsypać mąkę, dodać aktywne drożdże, masło, dwa żółtka, sok z pomarańczy i sól. Zagniatać przez 10 minut ciasto, ma być gładkie i elastyczne. ( Jeśli włożymy palec do ciasta, ciasto z powrotem wróci do swej formy, a przede wszystkim podczas naciągania nie rozerwie się). Do miski wlać olej i natrzeć ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy zwiększy już swoją objętość przełożyć na stolnicę i zwałkować w rulon, który podzielić na 4 równe części. Podsypując pierwszą z czterech części należy rozwałkować na bardzo cienki kształt koła. Przyłożyć np. talerz i odbić kształt. Rozwałkowane ciasto przełożyć na pergamin i rozsmarować cienko masą makową, Kolejno rozwałkować drugi kawałek ciasta, nałożyć na masę i odbić talerzem koło. Posmarować makiem. Czynność powtórzyć z wszystkimi kawałkami. Przyłożyć talerz i nożem wyciąć kształt. W wyciętym kole na środku umieścić np. szklankę i od niej nacinać na cztery , potem na osiem a w końcu na 16 równych części. Wziąć dwa przyległe do siebie kawałki i jeden w prawo a drugi w lewo skręcić dwa razy. Powtórzyć czynność z wszystkim "trójkątami". Kolejno każde dwa ramiona posklejać ze sobą. Gotową przykryć ściereczką i pozostawić na 20 min. Gwiazdę posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 15 min.
zbysiowa
Hrabina w kuchni
Dziękuję :) i polecam.
agatka244
Hrabina w kuchni
Dziękuję :)
szopokot
Hrabina w kuchni
Drogi szopokocie, proszę sobie ze mnie nie żartować :)
mysza75
Hrabina w kuchni
Dziękuję bardzo za przemiły komplement :)