mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Strucla krucho-drożdżowa z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, krucho-drożdżowa strucla z makiem :)

Strucla krucho-drożdżowa z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla krucho-drożdżowa z makiem

 

 

  • Dodatkowo:
  • masa makowa z bakaliami

Sposób przygotowania:

Strucla krucho-drożdżowa z makiem
Mąkę przesiewam na stolnicę, siekam z margaryną dodaję jajka, żółtka i śmietanę, szczyptę soli, przesiany cukier puder i drożdże. Wszystkie składniki mieszam, ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, wałkuję w formie prostokąta o bokach 30 cm x 25 cm, na rozwałkowane ciasto równomiernie rozsmarowuję masę makową, zostawiając od brzegów 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach. Zawijam ciasto w rulon, owijam w pergamin, zostawiając niewielką wolną przestrzeń i pozostawiam do wyrośnięcia. Piekę 40-50 minut w 180°C, po upieczeniu i wystudzeniu lukruję.
Strucla krucho-drożdżowa z makiem
Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto, dzielę na 2 części
Strucla krucho-drożdżowa z makiem
Masę makową rozsmarowuję równomiernie po rozwałkowanym cieście
Strucla krucho-drożdżowa z makiem
Zawijam ciasto z nadzieniem makowym w rulon i wkładam do blachy
Strucla krucho-drożdżowa z makiem
Owijam strucle z nadzieniem makowym w papier do pieczenia