Sposób przygotowania:
ciasto drożdżowe z otrębami
Włóż do garnka pokruszone drożdże. Dodaj do nich łyżeczkę cukru i rozcieraj je tak długo aż powstanie błyszcząca papka. Wsyp do niej łyżeczkę mąki i wlej kilka łyżek mleka. Jeszcze raz zamieszaj i postaw w ciepłym miejscu. Włóż do rondelka masło i podgrzewaj je tak długo aż sie rozpuści. Odstaw rondelek aby tłuszcz przestygł. Włóż do miseczki żółtka wsyp cukier i cukier waniliowy. Ucieraj tak długo aż zmienią sie w pulchną masę. Przesiej mąkę do miski, wsyp otręby, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj rozczyn, masę z jaj i cukru jogurt oraz mleko. Wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie z łatwością odchodziło od ręki i ścianek miski. Dodaj wtedy do niego przestudzone masło i jeszcze przez kilka minut wyrabiaj. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość przełóż je na posypaną niewielką ilością mąki stolnicę. Podziel ciasto na równe części z każdego z nich uformuj bułeczkę posmaruj każdą bułkę rozbełtanym jajkiem ułóż je na blaszce wstaw ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 min.