jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Ciasto drożdżowe z różą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 45

Niby zwykłe ciasto drożdżowe, ale dzięki dodatkowi róży nabiera ono nie tylko rewelacyjnego smaku, ale też ciekawszego wyglądu.

Ciasto drożdżowe z różą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z różą

CIASTO:

NADZIENIE:

  • Mały słoiczek domowej konfitury różanej,
  • 800 gram sera białego (z wiaderka),
  • 2 jajka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • Cukier do smaku

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z różą

ETAP 1

Ciasto drożdżowe z różą
Składniki rozczynu łączymy ze sobą

CIASTO: Mleko podgrzewamy. Do letniego dodajemy łyżkę cukru, drożdże oraz 3 łyżki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników.

Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie rozpuszczamy margarynę, po czym pozostawiamy ją do przestudzenia.

ETAP 2

Ciasto drożdżowe z różą
Gotowe ciasto wyrasta około godziny

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie mieszania dodajemy letni tłuszcz.

Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki i garnka. Takie właśnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.

ETAP 3

Ciasto drożdżowe z różą
Wyłożone ciasto smarujemy konfiturą

Po tym czasie ciasto wykładamy na przygotowaną dużą blachę. Formujemy z niego zgrabny, prostokątny placek, pozostawiając nieco wyższe brzegi.

Brzegi ciasta smarujemy jajkiem.
Na środek ciasta wykładamy równą warstwę konfitury różanej.

ETAP 4

Ciasto drożdżowe z różą
na konfiturę wykładamy ser, a następnie kruszonkę

Na konfiturę wykładamy warstwę sera. Całość ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką.
Ciasto pozostawiamy na około 20 minut by podrosło.

Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180°C. Gotowe studzimy i podajemy.

ETAP 5

Ciasto drożdżowe z różą
Przygotowane ciasto na kruszonkę schładzamy

SER: Ser przekładamy do miski. Dokładnie miksujemy go z jajkami, słodząc go do smaku według uznania. Pod koniec dodajemy budyń.

Tak przygotowany ser wykładamy na ciasto drożdżowe posmarowane różą.

KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Schłodzone ścieramy na tarce o grubych oczkach na przygotowane ciasto drożdżowe.