Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z różąETAP 1
CIASTO: Mleko podgrzewamy. Do letniego dodajemy łyżkę cukru, drożdże oraz 3 łyżki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników.
Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie rozpuszczamy margarynę, po czym pozostawiamy ją do przestudzenia.
ETAP 2
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie mieszania dodajemy letni tłuszcz.
Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki i garnka. Takie właśnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
ETAP 3
Po tym czasie ciasto wykładamy na przygotowaną dużą blachę. Formujemy z niego zgrabny, prostokątny placek, pozostawiając nieco wyższe brzegi.
Brzegi ciasta smarujemy jajkiem.
Na środek ciasta wykładamy równą warstwę konfitury różanej.
ETAP 4
Na konfiturę wykładamy warstwę sera. Całość ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką.
Ciasto pozostawiamy na około 20 minut by podrosło.
Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180°C. Gotowe studzimy i podajemy.
ETAP 5
SER: Ser przekładamy do miski. Dokładnie miksujemy go z jajkami, słodząc go do smaku według uznania. Pod koniec dodajemy budyń.
Tak przygotowany ser wykładamy na ciasto drożdżowe posmarowane różą.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ścieramy na tarce o grubych oczkach na przygotowane ciasto drożdżowe.
iziona