lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciasto drożdżowe z różyczek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto drożdżowe osiągnęło furorę, znajomi i rodzina zachwycali się. Podoba im się kształt oraz wykonanie. Więc i wam polecam, pyszna i jeszcze raz pyszna. Rwane różyczki idealne na imprezę dla dzieci albo do kawki dla dorosłych.

Ciasto drożdżowe z różyczek Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z różyczek

Ciasto drożdżowe z różyczek składniki :

 

 

 

 

  • 150 g ksylitolu ( cukru brzozowego )

 

  • 120 g stopionego letniego masła

 

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania różyczek

 

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z różyczek

Wykonanie ciasta :

Do misy od robota wsypałam przesianą mąkę pszenną. Do szklanki wlałam połowę ciepłego mleka, dodałam do nich drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszałam do rozpuszczenia. Wlałam rozpuszczone drożdże do dołka w mace, delikatnie zamieszałam i zostawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy drożdże ładnie pracowały już dodałam resztę cukru druga połowę szklanki ciepłego mleka i rozpuszczone ostudzone masło. Całość wyrobiłam robotem ( około 10 minut), zostawiłam przykryte ściereczką. Po godzinie ciasto pięknie wyrosło. Połowę ciasta rozwałkowałam cienko, podsypywałam je mąką. Szklanka wykrawałam kółka, kładłam jedno na drugim w rządku po 6 szt. Smarowałam mlekiem i zwijałam. Kroiłam nożem na połowę i tak powstawały różyczki.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam różyczki w koło aż do ostatniej, zostawiłam je na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarowałam mlekiem i wstawiłam do pieca nagrzanego do 170 stopni. Piekłam 30 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu i przestudzeniu posypałam cukrem pudrem (zmielonym ksylitolem )

Ciasto drożdżowe z różyczek
Do Misy od robota wsypałam przesianą mąkę pszenną . Do szklanki wlałam połowę ciepłego mleka , dodałam do nich drożdże i łyżeczkę cukru.
Ciasto drożdżowe z różyczek
Kiedy drożdże ładnie pracowały już dodałam resztę cukru druga połowę szklanki ciepłego mleka i rozpuszczone ostudzone masło .
Ciasto drożdżowe z różyczek
Całość wyrobiłam robotem ( około 10 minut) , zostawiłam przykryte ściereczką .Po godzinie ciasto pięknie wyrosło.
Ciasto drożdżowe z różyczek
Połowę ciasta rozwałkowałam cienko , podsypywałam je mąką . Szklanka wykrawałam kółka .
Ciasto drożdżowe z różyczek
Kółka kładłam jedno na drugim w rządku po 6 szt.
Ciasto drożdżowe z różyczek
Smarowałam kółka mlekiem
Ciasto drożdżowe z różyczek
Zwijałam wysmarowane kółka mlekiem , wychodziła różyczka
Ciasto drożdżowe z różyczek
Taka zwiniętą różyczkę przekrawałam nożem na pół
Ciasto drożdżowe z różyczek
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam różyczki w koło aż do ostatniej , zostawiłam je na 30 minut do wyrośnięcia .
Ciasto drożdżowe z różyczek
Posmarowałam mlekiem i wstawiłam do pieca nagrzanego do 170 stopni. Piekłam 30 minut w 170 stopniach .