Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z różyczekWykonanie ciasta :
Do misy od robota wsypałam przesianą mąkę pszenną. Do szklanki wlałam połowę ciepłego mleka, dodałam do nich drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszałam do rozpuszczenia. Wlałam rozpuszczone drożdże do dołka w mace, delikatnie zamieszałam i zostawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy drożdże ładnie pracowały już dodałam resztę cukru druga połowę szklanki ciepłego mleka i rozpuszczone ostudzone masło. Całość wyrobiłam robotem ( około 10 minut), zostawiłam przykryte ściereczką. Po godzinie ciasto pięknie wyrosło. Połowę ciasta rozwałkowałam cienko, podsypywałam je mąką. Szklanka wykrawałam kółka, kładłam jedno na drugim w rządku po 6 szt. Smarowałam mlekiem i zwijałam. Kroiłam nożem na połowę i tak powstawały różyczki.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam różyczki w koło aż do ostatniej, zostawiłam je na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarowałam mlekiem i wstawiłam do pieca nagrzanego do 170 stopni. Piekłam 30 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu i przestudzeniu posypałam cukrem pudrem (zmielonym ksylitolem )
misia5
lalunia
Racja rewelacyjne różyczki odrywają się leciutko
Jagoda.L
lalunia
Nowość zawsze się podoba , potem mija zauroczenie :)