Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z suszonymi owocami
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać 1/2 szkl mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masło stopić, ostudzić. Gdy ciasto podwoi swoją objętość , dodać utarte jajka, pozostałą mąkę, sól i wyrabiać dodając stopniowo przestudzone masło, aż pokażą się pęcherzyki. Pod koniec wsypać pokrojone suszone owoce. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem formy, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować wodą wymieszaną z odrobiną cukru. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180-200 stopni około 40-45 minut.