Ciasto drożdżowe z kruszonką czy bez? Wybór należy do ciebie, ale puszysty placek z truskawkami obsypany sporą porcją maślanej kruszonki to niebo w gębie!
Zobacz jak zrobić kruszonkę idealną!
W sezonie truskawki warto wykorzystywać do wielu przepisów: koktajli, sałatek, tart, placków. Jednym z najprzyjemniejszych słodkich wypieków, który możesz zrobić z wykorzystaniem tych słodkich owoców jest z pewnością ciasto drożdżowe z truskawkami.
Drożdże uwielbiają ciepło i cukier, dlatego do zrobienia zaczynu na ciasto drożdżowe z truskawkami zazwyczaj wykorzystuje się ciepłą wodę lub mleko i odrobinę cukru, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto drożdżowe z truskawkami przed wstawieniem do piekarnika musi podwoić swoją objętość. Po napowietrzeniu podczas ugniatania przy pomocy miksera lub dłoni, ciasto należy odłożyć w ciepłe miejsce i przykryć ścierką.
fot. Adobe Stock
Jeżeli w domu jest niska temperatura, możesz posłużyć się metodą, która usprawni i przyśpieszy wyrastanie ciasta drożdżowego z truskawkami. Wyrobione ciasto wstaw do wcześniej nagrzanego do 50 stopni C i wyłączonego po osiągnięciu określonej temperatury piekarnika. Odpowiednia ilość ciepła zagwarantuje szybkie wyrastanie ciasta.
Odkryj sekrety ciasto drożdżowego, a twoje wypieki drożdżowe będzie idealne!
Do ciasta drożdżowego z truskawkami możesz użyć mrożonych lub świeżych truskawek. Pamiętaj jednak, że owoce mrożone mają więcej wody, dlatego warto je wcześniej rozmrozić, pozbyć jej nadmiaru i obtoczyć owoce w odrobinie mąki ziemniaczanej.
Sprawdź jak myć truskawki prawidłowo, aby nie były one zbyt miękkie.
Odkryj 12 przepisów na puszyste i maślane ciasto drożdżowe z truskawkami.
Zobacz jak zrobić kruszonkę idealną!
W sezonie truskawki warto wykorzystywać do wielu przepisów: koktajli, sałatek, tart, placków. Jednym z najprzyjemniejszych słodkich wypieków, który możesz zrobić z wykorzystaniem tych słodkich owoców jest z pewnością ciasto drożdżowe z truskawkami.
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe z truskawkami?
Sukcesem udanego ciasta z truskawkami są drożdże, które wymagają odrobiny cierpliwości. Do wypieków możesz użyć zarówno tych świeżych, jak i suchych. Zazwyczaj przelicznik w wypiekach drożdżowych wygląda następująco: 25 g świeżych drożdży to 7 g suchych.Drożdże uwielbiają ciepło i cukier, dlatego do zrobienia zaczynu na ciasto drożdżowe z truskawkami zazwyczaj wykorzystuje się ciepłą wodę lub mleko i odrobinę cukru, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto drożdżowe z truskawkami przed wstawieniem do piekarnika musi podwoić swoją objętość. Po napowietrzeniu podczas ugniatania przy pomocy miksera lub dłoni, ciasto należy odłożyć w ciepłe miejsce i przykryć ścierką.
fot. Adobe Stock
Jeżeli w domu jest niska temperatura, możesz posłużyć się metodą, która usprawni i przyśpieszy wyrastanie ciasta drożdżowego z truskawkami. Wyrobione ciasto wstaw do wcześniej nagrzanego do 50 stopni C i wyłączonego po osiągnięciu określonej temperatury piekarnika. Odpowiednia ilość ciepła zagwarantuje szybkie wyrastanie ciasta.
Odkryj sekrety ciasto drożdżowego, a twoje wypieki drożdżowe będzie idealne!
Do ciasta drożdżowego z truskawkami możesz użyć mrożonych lub świeżych truskawek. Pamiętaj jednak, że owoce mrożone mają więcej wody, dlatego warto je wcześniej rozmrozić, pozbyć jej nadmiaru i obtoczyć owoce w odrobinie mąki ziemniaczanej.
Sprawdź jak myć truskawki prawidłowo, aby nie były one zbyt miękkie.
Odkryj 12 przepisów na puszyste i maślane ciasto drożdżowe z truskawkami.