Sposób przygotowania:
Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wykładany z miski na stolnice i przerabiamy, a następnie wałkujemy ciasto i wkładamy na blachę do pieczenia ( 36x24,5 cm ). Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Połówki śliwek wykładamy na ciasto drożdżowe, wtapiając skórkę ze śliwki w cieście. Posypujemy cukrem pudrem. Przygotowujemy kruszonkę. Na stolnicy zagniatamy ciasto z margaryny, mąki, cukru oraz cynamonu. Gotową ścieramy na tarce o dużych oczkach na ciasto. Blachę wkładamy do piekarnika na ok 40 min,. w temp. 180'C. Smacznego !!